سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مکاترونیک نیاز امروز صنعت ایران (2)

ارسال شده توسط علیرضا شایسته در 88/3/4:: 5:33 عصر

 مکاترونیک در صنعت خودرو

از آنجا که وبلاگ ما در ارتباط با صنعت خودروست مناسب است که چند مثال از کاربردهای مکاترونیک در این صنعت آورده شود. در واقع بسیاری از جلوه های مکاترونیک را می توان در صنعت خودرو مشاهده کرد؛ مثلاَ موتورهای انژکتوری که کنترلر آن بخشی بنام ECU است؛ یا TCU بعنوان کنترلر یک سیستم CVT یا «سیستم انتقال قدرت متغیر پیوسته»؛ همینطور در سیستمهای ABS و GPS.

مکاترونیک در صنعت خودرو

نمونه دیگر سیستم «تعلیق قابل تنظیم» است*. این سیستم که نخستین بار در سال 1933 روی خودروی کادیلاک مورد استفاده قرار گرفت، Ride Regulator نام داشت. راننده می توانست پنج وضعیت بین نرم و سخت را با کمک یک کلید روی پانل کلیدها انتخاب کند. البته این سیستم موفقیتی به همراه نداشت. اما پس از آن سیستم «تعلیق دایماً متغیر MR » استفاده شد که بر اساس تکنولوژی Electro-Rheology (علم تغییر جریان و شکل ماده به کمک الکتریسیته ) عمل می کرد. منظور از MR مایع هوشمند مغناطیسی است که درون کمک فنرهای خودرو پر می شود. چسبندگی و غلظت این مایع در مجاورت میدان مغناطیسی به نحو چشمگیری تغییر می کند. در نتیجه، خودرویی که از این مایع استفاده می کند، می تواند در ظرف یک میلیونیم ثانیه نسبت به تغییر شرایط یا نحوه رانندگی راننده واکنش نشان دهد. تصمیم در مورد واکنش مناسب به عهده الگوریتمی است که در مغز یک ریزپردازنده ویژه برنامه ریزی شده است. این الگوریتم به علایم ارسال شده از فرمان و ترمز خودرو توجه می کند و سرعت و شرایط جاده را با کمک حسگرهایی که در چرخ ها تعبیه شده است، مورد ارزیابی قرار می دهد. داده های به دست آمده وضعیت هر یک از کمک فنرها را تعیین می کند. به عبارت دیگر سفتی واقعی هر کمک فنر با جریان های ارسال شده به الکترومغناطیس آنها کنترل می شود.

کمک فنر کادیلاک با استفاده از تکنولوژی مایع هوشمند MR

نمونه دیگر تکنولوژی «جا به جایی بر اساس نیاز» یا Cylinder Cut off است* و یا به عبارت دیگر استفاده از آن تعداد از سیلندرهای موتور که واقعاً برای حرکت خودرو در شرایط مختلف ضروری است. نخستین حرکت در این مورد توسط شرکت جنرال موتورز در اواسط دهه 1980 انجام شد. این بار هم خودروی کادیلاک این شرکت، موش آزمایشگاهی شد. بدین معنی که موتورهای به اصطلاح V-8-6-4 روی آنها نصب شد. از لحاظ تئوری، هنگام گاز دادن هر 8 سیلندر موتور کار می کردند، ولی وقتی سرعت خودرو به حد مطلوب و مطمئنه می رسید، موتور با 6 یا 4 سیلندر حرکت می کرد. در نتیجه، در مصرف سوخت صرفه جویی می شد. ولی در عمل، این نوع خودرو برای مدت بسیار کوتاهی روی خط تولید رفت و سپس به دست فراموشی سپرده شد. اما بعدها دوباره این تکنولوژی زنده شد و شرکت مرسدس بنز آن را در خودروهای کلاس S و SL خود استفاده کرد. در این خودروها از یک میکروکنترلر صنعتی استفاده می شود که قادر است هزاران پالس موتور را در ثانیه ثبت و سپس بقدری سریع و دقیق سیلندرهای موتور را از مدار خارج کند که راننده اصلاً متوجه نشود که در یک لحظه بخصوص، چند سیلندر در حال کار است. اینکه کدام سیلندرها باید کار کنند، به عواملی چند بستگی دارد، از جمله دور موتور در دقیقه، سرعت و وزن خودرو و حرکت در سراشیبی یا سر بالایی.

مرسدس بنز کلاس S

بهرحال فناوری مکاترونیک همچنان به پیشرفت سریع خود ادامه می دهد تا به اهداف خود شامل دقت، سرعت، دوام، کوچک سازی، انعطاف پذِری، ایمنی، مصرف بهینه انرژی، هوشمندی و هزینه مناسب جامعه عمل بپوشاند.

* نشریه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن، شماره 10، صفحه 37

 





بازدید امروز: 3 ، بازدید دیروز: 167 ، کل بازدیدها: 463043
پوسته‌ی وبلاگ بوسیله Aviva Web Directory ترجمه به پارسی بلاگ تیم پارسی بلاگ